KLMK_logonagy

SÁTORALJAÚJHELYI KOSSUTH LAJOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Sátoraljaújhely színházi múltja egészen a XIX. Századig nyúlik vissza. Az 1830-as évek elején már Déryné is játszott városunkban. Mivel a Kaszinó nagyterme, a megyeháza, a csizmadiaszín és az iparoskör kicsi volt a színtársulatoknak, az 1879-es Zemplén megyei törvényhatóság úgy döntött, hogy színházat kell építeni, mely színház a mai Színházközben állt, és 1928-ig működött. A város közönsége a kor megnövekedett igényeinek megfelelő színházat kívánt. 1929. január 12-én átadták az új Színház-Mozi-Hangversenyterem-Vígadó épületét, (jelenlegi Kossuth Lajos Művelődési Központ).

A Latabár Kávéház (volt Gyöngyvirág Kisvendéglő) Sátoraljaújhelyben, a Mozi közben található.
A város egyik legrégibb kávéháza, mely teljesen megújult külsővel, füstmentes környezetben, kávékülönlegességekkel és koktélokkal is várja a kikapcsolódni vágyó és a kultúrát kedvelő embereket.  A kávéház üzemeltetője a Kossuth Lajos Művelődési Központ.

Sátoraljaújhely legnagyobb közművelődési intézménye a volt Városi Vígadó épületében (Táncsics tér 3.) található. 1950-től népművelési feladatokat végző művelődési ház, 1971-től területi feladatokat is ellátó városi-járási művelődési központ. 1971-ben “kiváló” címmel tüntették ki, s ebben az évben vette fel  Kossuth Lajos nevét.
Nemzetközi hírű táncegyüttese, a Hegyalja Népi Együttes őrzi a környékbeli néptánc-hagyományokat. Színháztermében rendszeresek a színpadi előadások, hangversenyek, fesztiválok, filmvetítések. 1950-ben Sátoraljaújhely hivatalosan is megszűnt Zemplén Vármegye székhelye lenni, megalakult a Kossuth Lajos Művelődési Ház, melyre elsősorban átszervezési feladatok vártak. Ebben az időszakban szerveződött a műkedvelő színjátszás, operetteket, drámákat, népszínműveket játszottak, a hivatásos színjátszás területén pedig lendületet kapott a tájszínházi mozgalom szerte az országban.

2002-ben kezdődött el a színház felújítása címzetes állami támogatással, teljes festéssel, székcserével, a nézőtér átalakításával. A Latabár család leszármazottjai beleegyezésével – mivel a Latabár család Sátoraljaújhelyről származik, továbbá a család minden tagja szerepelt városunkban – a színház felvette a Latabár Színház nevet 2004. április 15-én, a felújított színház átadásán.

A felújított épület 382 férőhelyes, valamint a színpad közepén egy 8 méter átmérőjű forgószínpad is helyet kapott. További különlegessége az épületnek, hogy nyitható tetőszerkezettel rendelkezik, a nézőtér közepe felett ugyanis egy kb. 4×8 méteres területen a tető sínszerkezeten eltolható.

Programok

Programajánló

Mozi

zempléngaléria